Samlingen

Samlingen är namnet på en grupp och ett koreografiskt konstprojekt som har uppfunnits av koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch. Samlingen flätar samman feminism och koreografi med dansens  historia och undersöker hur danshistorien kan skrivas om och föras vidare genom personliga möten och berättelser.

Under våren kommer Samlingen att göra fyra nedslag runt om i Sverige för att tillsammans med regionala/lokala dansutövare och besökande publik skapa det koreografiska projektet på plats. Samlingen blir på så sätt unikt för varje ort. Ulricehamn är en av dessa fyra orter.

Genom alla tider har invånare i Ulricehamn utövat och uttryckt sig genom dans. Berättelser som funnits i kroppen av de som utövat och därför aldrig hamnat i historieböckerna. I det koreografiska projektet Samlingen kommer koreografer tillsammans med lokala/regionala dansutövare och allmänheten att skriva Ulricehamns danshistoria.

Inför nedslaget i Ulricehamn har koreograferna tillsammans med Ulricehamns Riksteaterförening undersökt vad dansen betytt för orten. Föreningen har bland annat samlat in unika dansberättelser som utgör grunden för projektet. Hur har människor i Ulricehamn förhållit sig till dans genom tiderna och vilka utövar dans idag?

Mellan den 15:e och 17:e mars kommer koreograferna att besöka Ulricehamn. Genom workshops kommer de tillsammans med lokala dansutövare och publik dansa och dela personliga minnen och på så sätt skapa en ny gemensam historiebeskrivning. Den 17 mars avslutas projektet med en föreställning för allmänheten där de kan ta del av den nyskrivna danshistorien.

En lokal koreograf kommer att delta i projektet. I Ulricehamn framför Omar Diab ett solo som en del av Samlingen. Förutom Ulricehamn, så kommer även Samlingen ske i Borlänge, Linköping och Pajala.

 

Biljetter till arrangemanget finner ni på >> Ulricehamns Riksteaterförenings hemsida

 

Samlingen ger en unik möjlighet att stärka den regionala och lokala dansen, skapa samverkan mellan dansutövare och utveckla en danspublik.

 


På bilden ser vi Samlingen: Halla Ólafsdóttir, Zoë Poluch, Amanda Apetrea och Nadja Horton.