Samlingen

Samlingen är namnet på en grupp och ett koreografiskt konstprojekt som har uppfunnits av koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir, Stina Nyberg och Zoë Poluch. Samlingen flätar samman feminism och koreografi med dansens  historia och undersöker hur danshistorien kan skrivas om och föras vidare genom personliga möten och berättelser.

Samlingen ändras från plats till plats i ett unikt samarbete med dansutövare och besökande publik. Under våren sker Samlingen i Ulricehamn, Linköping, Borlänge och Pajala för att under 3 dagar per ort skapa konstprojektet med lokala dansutövare. Genom att tillsammans dansa och dela personliga minnen skapas en ny gemensam historieskrivning som bildar den officiella, inofficiella och bortglömda danshistorien.

Samlingen arbetar platsspecifikt och formas i nära samarbete med koreograferna, en lokal projektledare och Dansenheten Riksteatern. I Ulricehamn arbetar koreograferna i nära samarbete med Ulricehamns Riksteaterförening, Sanna Nyman scenkonstkonsulent på Riksteatern Väst samt Dansenheten Riksteatern.

Samlingen ger en unik möjlighet att stärka den regionala och lokala dansen, skapa samverkan mellan dansutövare och utveckla en danspublik.

 


På bilden ser vi: Halla Ólafsdóttir, Zoë Poluch, Amanda Apetrea och Nadja Horton.