Dansresidens

bild med vågit mönster och text

Under en treårsperiod, 2018-2020, ska regionalt dansresidens utvecklas och etableras i östra Skaraborg inom Västra Götalandsregionen. Arbetet med dansresidens är en del av en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Riksteatern, som har till syfte att ”stärka den pågående utvecklingen inom dansområdet genom förbättrade produktions- och arbetsvillkor för fria koreografer och dansare samt stärka nya och befintliga arenor för publikens möte med danskonsten”.

Residenset äger rum i de fyra kommunerna Skövde, Hjo, Karlsborg och Tibro, vilka också är ägande parter i arbetet tillsammans med Skaraborgs kommunalförbund, Riksteatern Väst, Riksteatern, Västra Götalandsregionens kulturnämnd och arrangörsföreningarna Riksteatern Skövde, Hjo Kultur- och Teaterförening – en del av Riksteatern och Riksteaterföreningen i Karlsborg.

Ansvarsfördelningen ser olika ut mellan parterna beroende på resurser och kapacitet. Riksteatern Väst är projektledare och samordnare av arbetet med residenset.

Skövde kommun är huvudsäte för residenset, vilket innebär att residenstagarna tränar, arbetar och bor i huvudsak i Skövde. Residenstagarna kommer även avara verksamma på något sätt i de andra orterna under residensperioden.

Syfte

 • skapa en långsiktigt hållbar miljö för danskonstens utveckling i regionen
 • bidra till utvecklingen av medverkande konstnärer samt genren i stort
 • främja riksteaterföreningarnas kunskap om att arrangera dans
 • sprida erfarenheter mellan pågående residens i Västra Götaland och residens i övriga landet
 • ta vara på kunskaper och resurser i regionen
 • undersöka digitala tekniker i mötet med publiken och det offentliga rummet
 • erbjuda andra kulturellt verksamma föreningar att ta del av projektet

Mål

 • öka intresset och kunskapen om danskonsten hos en offentlig publik i kommunerna
 • öka riksteaterföreningarnas samverkan över kommungränserna
 • öka kunskapen om danskonsten hos riksteaterföreningar och tjänstepersoner i kommunerna
 • sprida kunskapen och information om residenset i regionen

 

Om ni är nyfikna på arbetet och vill veta mer, kontakta scenkonstkonsulent Sanna Nyman, sanna.nyman@riksteatern.se


Residenstagare omgång 1

M o l d är ett scenkonstkollektiv bestående av Johan Rödström, Soledad Howe, Fredrika Byman Moberg, Frida Sandström, Tomas Björkedal. Mold arbetar med scenkonst utifrån rumslig gestaltning och koreografisk rörelse. I detta residens arbetar Mold även med gruppen Bonthrop, som består av Martina Sildén, Emma Örn och Andreas Johansson. Bonthrop har sin utgångspunkt i det visuella området; scenografi, kostym och ingenjörskonst. Övriga samarbetsparter är Anders T Karlsson, projektledare Johanna Larsson samt Producentbyrån, som sköter Molds administration och ekonomi.

Perioden för omgång ett är hösten 2018 och våren 2019. Arbetet är uppdelat i fyra labbar, filmning av intervjuer samt fyra uppvisningstillfällen.

Work-in-progress i Skövde 21/2

Torsdagen 21/2 kommer gruppen MOLD att genomföra två stycken work-in-progress redovisningar som en del av det dansresidens de genomför genom Riksteatern Väst. Hittills har gruppen haft fyra arbetstillfällen på plats i Skövde där arbetet med föreställningen LOVE WALKS påbörjats. Nu söker MOLD provpublik för att få testa några av idéerna som så småningom ska resultera i en föreställning med premiär i november 2019!

I föreställningen LOVE WALKS arbetar MOLD med publikens koreograferade rörelser i det offentliga urbana rummet. Publiken guidas mellan inre rum och rum för möte med andra deltagare i föreställningen. Genom att i dessa rum iscensätta specifika situationer kring kärlek undersöks tillsammans med publiken vad kärlek kan vara och hur kärlek kan uppstå på eller till en specifik plats.

Redovisningarna startar kl 18:00 respektive kl 20:00.

Samling innanför entrén till Kulturfabriken i Skövde. Kom gärna en liten stund innan det börjar. Redovisningen tar ca en timme inkl samtal med MOLD efteråt. Observera att en del av redovisningen sker utomhus (ca 30 minuter) så klä er efter väder!

Begränsat antal platser, max 24 personer per redovisning.

För anmälan och mer info maila Johanna Larsson på johanna.larsson@playteaterkonst.se.


Residenstagare omgång 2

Just nu söker vi efter nästa residenstagare för hösten 2019-våren 2020. Ni kan läsa mer om intresseanmälan i denna >>PDF

Anmälan ska vara inskickad senast 8 mars. Samverkansparterna utser residenstagare efter samråd i början av april.

 • Bifoga cv och/eller annat relevant material som beskriver din verksamhet
 • Motivera kort varför du vill vara i residens hos oss
 • Märk anmälan med ”dansresidens östra Skaraborg”